We hadden het een tijdje geleden al eens over Bitcoin (BTC, of soms XBT). Daarbij bespraken we de vraag: is Bitcoin een zeepbel? Onlangs beantwoordde Jamie Dimon, de baas van bank JP Morgan, die vraag nog met "ja". In China zijn een aantal grote Bitcoin exchanges door de overheid gedwongen hun deuren te sluiten. Toch is de koers nog altijd torenhoog: 250% hoger dan een half jaar geleden.
Waar komt dat door? Een belangrijk argument is: speculatie. De wereld van cryptocurrencies bestaat uit veel amateur-beleggers die bang zijn een grote winst mis te lopen. Een ander argument is het vertrouwen dat de technologie die Bitcoin mogelijk maakt, de blockchain, een grote toekomst heeft. Dat vertrouwen is niet geheel onterecht. Er zijn veel startup-bedrijven, banken, en zelfs overheden die nieuwe toepassingen van de blockchain proberen te ontwikkelen.
De toekomst van de blockchain is echter niet hetzelfde als de toekomst van Bitcoin. Het zou goed kunnen dat over tien jaar diverse nieuwe toepassingen de blockchain-wereld domineren, maar dat Bitcoin als een kaarsvlam uitdooft. Vergelijk het met social media: tien jaar geleden waren Hyves, MySpace, en Friendster dé social media platformen die iedereen gebruikte, maar daar is niets van overgebleven. Tegenwoordig zit ierdereen op Facebook, Twitter, en Instagram.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste alternatieven voor Bitcoin. Dit zijn alle cryptomunten die op dezelfde blockchain technologie gebaseerd zijn, maar andere eigenschappen en functies hebben. Veel van deze alternatieve cryptocurencies, of 'altcoins', hebben het afgelopen jaar spectaculaire resultaten laten zien. En u kunt in al deze coins handelen, zowel long als short. De meeste cryptocurrencies vindt u (in de vorm van CFD's) bij broker Plus500. Om direct te handelen in cryptocurrencies, klik hier.
Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munteenheid. Ethereum gaat veel verder: het is een gedecentraliseerde computer. De rekenkracht van die computer is verspreid over duizenden computers, en kan door iedereen gebruikt worden. Dat is niet gratis. Iedere opdracht op deze megacomputer moet betaald worden in Ethereum's eigen valuta 'ether' (ETH). Hoe groter de populariteit van Ethereum, hoe meer vraag naar ether, en hoe meer de ETH prijs stijgt.
Een van de meest interessante innovaties die mogelijk zijn geworden door Ethereum zijn slimme contracten (EN: 'smart contracts'). Een slim contract is een set van programmacodes die onder bepaalde voorwaarden worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: Clemens bemiddelt een deal tussen Anna en Berend. Als Anna 10 ETH betaalt voor de dienst van Berend, maakt het slimme contract automatisch 1 ETH over van Berend naar Clemens als vergoeding voor de bemiddeling. De mogelijkheden van slimme contracten zijn eindeloos.
De koers van de ETH valuta is sinds begin 2017 met bijna 1500% gestegen. Maar in juni stond de koers nog veel hoger, en sindsdien is de waarde met ca. 30% afgenomen. Sommige analisten denken dat ETH overgewaardeerd is, omdat er in de praktijk nog nauwelijks commerciële toepassingen draaien op de decentrale computer. Aan de andere kant werd in 2017 zo'n 2 miljard dollar opgehaald aan nieuwe investeringen (ICO's) voor Ethereum-toepassingen. De munt biedt dus volop ruimte voor strategische investering en voor korte-termijn-handel.
Ethereum Classic is het oorspronkelijke Ethereum zoals het in 2015 gelanceerd werd. In 2016 werd echter de DAO, het tot dan toe grootste project op het platform, gehackt. De hackers wisten voor een ruwe 50 miljoen dollar aan ETH van het project te stelen. Dat leidde tot een hevige discussie binnen de Ethereum gemeenschap.
De leiders van het Ethereum project, verenigd in het Ethereum Consortium, wilden de rekeningen van de hackers bevriezen en de investeerders hun geld teruggeven. Maar vele anderen vonden dat dat nou juist niet moet kunnen bij een cryptocurrency: geen enkel bedrijf of overheid mag de macht hebben om het systeem te manipuleren en iemand's geld af te pakken. Pech voor de DAO, maar dan hadden ze hun rekening maar beter moeten beveiligen.
Uiteindelijk werd de twist beslecht met een zogenaamde 'hard fork'. Het grootste deel van de gemeenschap koos de kant van het Consortium, en ging verder met een nieuwe versie van Ethereum waarin de DAO zijn geld terug kreeg en de hackers het nakijken hadden. Dat bracht de ETH munt in het leven, waar we het in de vorige paragraaf al over hadden. Maar een klein deel van de gemeenschap bleef vasthouden aan de oorspronkelijke versie van Ethereum waarin rekeningen nooit van buitenaf gemanipuleerd kunnen worden. De munt van dat systeem heet nu Ether Classic (ETC).
Ethereum Classic is slechts een fractie waard van Ethereum. Dat komt vooral doordat bijna alle ontwikkelkracht en investeringen naar het nieuwe Ethereum zijn gegaan. Het is eigenlijk een wonder dat ETC überhaupt nog wat waard is. De reden is dat een kleine groep mensen gelooft dat ETC het echte Ethereum is, en dat de rest van de wereld uiteindelijk zal inzien dat zij gelijk hebben. Maar zonder investeerders en ontwikkelaars gebeurt er helemaal niets met ETC. Tip: U kunt ook short gaan op ETC!
Litecoin bestaat al sinds 2013, wat in de wereld van cryptocurrencies een lange tijd is. Deze digitale valuta lijkt erg op Bitcoin, met een paar kleine verschillen. De 'blocks' in de blockchain worden vier keer zo snel gegenereerd. Het algoritme dat Litecoin beveiligt (Scrypt in plaats van SHA256) is moeilijker te kraken. Het totale aantal litecoins dat kan bestaan is vier keer zo groot als het totale aantal bitcoins. Deze verschillen maken dat met Litecoin meer transacties per seconde gedaan kunnen worden dan met Bitcoin.
Ook was Litecoin een van de eerste grote cryptocurrencies die de innovaties 'segregated witness' en het 'lightning network' toepasten. Daarmee kunnen transacties in principe veel sneller en tegen lagere kosten worden uitgevoerd. Sommigen twijfelen of dit wel net zo veilig is als met Bitcoin.
Lange tijd was Litecoin slechts een van de vele Bitcoin-klonen. Maar in maart 2017 begon de cryptomunt ineens aan een opmars, deels gedreven door de inspanningen van voormalig Coinbase-directeur Charlie Lee. Toenemende vraag vanuit Azië en de opname op een aantal beurzen dreef de prijs van Litecoin verder op tot bijna 80 euro. Inmiddels is de koers weer wat gedaald, maar Litecoin is nog altijd ruim 1100% meer waard dan aan het begin van dit jaar.
Dash staat voor 'Digital Cash'. Het is net als Bitcoin een digitale munt die op cryptografie is gebaseerd. Dash heeft een aantal verbeterde functies ten opzichte van Bitcoin, en lost ook enkele organisatorische problemen op. Daarmee wil Dash een sneller, goedkoper, en gebruiksvriendelijker betaalmiddel zijn dan Bitcoin.
De twee belangrijkste nieuwe functies zijn 'PrivateSend' en 'InstaSend'. Met PrivateSend is het mogelijk om anoniem geld te versturen, waarbij niemand kan zien waar het geld naar toe gaat. Met InstaSend kan men binnen enkele seconden een transactie doen, zonder te hoeven wachten tot de blockchain wordt geupdate.
Organisatorisch heeft Dash een aantal technieken om de programmeurs en hardware-eigenaars die het systeem draaiend houden automatisch te belonen. Dit in tegenstelling tot Bitcoin, waar veel werk gratis door hobbyisten gedaan wordt. Ook het bestuur van het netwerk is formeel geprogrammeerd, waardoor de bijdragers aan het systeen allen een stem hebben in nieuwe ontwikkelingen.
Dash was lange tijd vrij onbekend, en de koers hing jarenlang rond de 3 dollar per Dash. In 2016 begon de munt aan populariteit te winnen als gevolg van een aantal commerciële deals. Begin 2017 explodeerde de koers ineens, tot een hogtepunt van bijna 400 dollar in augustus. Inmiddels is de prijs weer wat gedaald, maar deze cryptovaluta staat nog altijd op 2400% winst ten opzichte van het begin van dit jaar.
Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Ripple is opgezet als betaalnetwerk, met het ambitieuze doel om alle betaalnetwerken ter wereld met elkaar te verbinden. De organisatie achter Ripple, OpenCoin, wil dat Ripple het internet van geld wordt, dat banken, credit cards, en online wallets zoals PayPal overbodig maakt. In theorie werkt het Ripple netwerk met alle munteenheden en cryptocurrencies. In de praktijk hangt de beschikbaarheid van valuta's af van de vraag en het aanbod op het netwerk.
Om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen, heeft Ripple ook een eigen munt gecreëerd, die ook 'Ripple' heet (afgekort XRP). Het idee daarachter is dat als genoeg mensen het netwerk gebruiken, er altijd wel vraag naar en aanbod van XRP is, welke munt een gebruiker ook heeft. Dus een Braziliaan die reals heeft en een betaling moet doen aan een Zuid-Afrikaan in rands, kan dat gemakkelijk en goedkoop doen via de weg BRL-XRP-ZAR.
Hoe meer mensen Ripple gaan gebruiken, hoe meer de XRP waard wordt. Daar wordt inmiddels flink op gespeculeerd. Op het moment van schrijven is Ripple nog in de bètafase. Toch is de koers van XRP sinds het begin dit jaar met meer dan 3000% gestegen. Ook de laatste weken fluctueert de koers nog tussen ca. $0,15 en $0,30 per XRP, wat veel mogelijkheden biedt aan de actieve forex trader. Klik hier om in Ripple te handelen.
Monero is een open-source cryptovaluta met bijzondere eigenschappen op het gebied van privacy, decentralisatie en schaalbaarheid. In tegenstelling tot andere cryptocurrencies, is het bij Monero niet mogelijk om te zien hoeveel geld er op iedere rekening van de blockchain staat. Het systeem van Monero garandeert dat iedere valide transactie wordt uitgevoerd, maar dat het voor andere niet zichtbaar is hoeveel geld er in de transactie omgaat, waar het vandaan komt, en waar het naar toe gaat.
Het algoritme achter Monero maakkt het lastiger om nieuwe 'blocks' te genereren met industriële hardware. Het gevolg daarvan is dat Monero meer gedecentraliseerd is, zonder grote 'mining pools' die de blockchain potentieel kunnen manipuleren. De Monero blockchain werkt zodanig dat nieuwe 'blocks' sneller worden gecreëerd dan bij Bitcoin, en zonder limiet aan de maximale blockgrootte. Dat zorgt ervoor dat Monero veel meer ruimte heeft voor transacties, ook als het netwerk enorm groeit in gebruik. Een gevolg daarvan zijn lagere transactiekosten dan bij Bitcoin.
De sterke privacy maakt Monero de munt bij uitstek voor mensen in landen met onderdrukkende regimes en voor bedrijven die hun handelsketen geheim willen houden. Maar het is ook het perfecte betaalmiddel voor criminelen en belastingontduikers. In 2016 zag Monero een sterke groei, doordat de cryptocurrency geaccepteerd werd op darknet martkplaats Alphabay. Die marktplaats werd onlangs door een grote internationale politie-operatie onderuit gehaald. Dat leidde tot een kleine koersdaling van Monero (XMR), maar die werd snel weer ongedaan gemaakt. De munt staat nog altijd op een kleine 600% winst ten opzichte van begin 2017.
NEO is een van de jongste cryptocurrencies op de markt. De blockchain werd in 2015 in Shanghai opgericht als 'Antshares' (ANS). In juni 2017 werd de naam met veel fanfare veranderd in 'NEO'. Niet zonder succes, want kort daarna vertienvoudigde de koers.
NEO is het best vergelijkbaar met Ethereum. Het is niet slechts digitaal geld, maar een gedecentraliseerde computer waarop allerlei soorten toepassingen kunnen draaien. NEO gaat nog een stap verder dan Ethereum. Apps op de Ethereum blockchain moeten in Ethereum's eigen programmeertaal 'Solidity' worden geschreven. Op de NEO blockchain kunnen applicaties in bekende talen zoals .Net, Java, en Python worden gemaakt. Dat vergroot de kans dat ontwikkelaars massaal op NEO zullen duiken.
NEO wordt wel het 'Chinese Ethereum' genoemd, omdat de organisatie erachter goede banden heeft met de Chinese overheid. Dat betekent dat NEO op minder juridische hobbels stuit in China, een van de grootste markten voor cryptovaluta's.
Er bestaan nog een aantal andere verschillen tussen NEO en Ethereum. NEO is niet anoniem, waardoor het systeem makkelijker te koppelen is aan de reële economie. Waar Ethereum slechts 15 transacties epr seconde kan verwerken, kan NEO er tot wel 10.000 aan. NEO gebruikt een alternatief systeem om de blockchain te beveiligen, waardoor er geen 'forks' in de keten kunnen optreden.
Sinds begin 2017 is de koers van NEO (voorheen ANS) met ongeveer een factor 60 toegenomen. U leest het goed: dat is 5.900% winst! Daarmee is NEO de sterkst gegroeide cryptocurrency van het jaar. De munt is ook zeer volatiel, en stijgt of daalt soms met wel 25% per dag. Voor daytraders is NEO daarom zeer interessant om te volgen.
Wanneer u in Bitcoin of in een van de andere cryptocurrencies wilt handelen, is het belangrijk om te weten dat deze net als andere forex valuta's in paren worden verhandeld. U handelt dus altijd in een cryptomunt ten opzichte van een andere munt. Dat kan een reguliere valuta zoals de euro of de dollar zijn, maar ook een andere cryptovaluta. Zo kunt u bijvoorbeeld long gaan in ETH/XBT als u verwacht dat Ethereum gaat stijgen ten opzichte van Bitcoin.
Het lastige aan deze notatie is dat u ver achter de komma moet kijken. Omdat Bitcoin op het moment van schrijven ruim 3.500 euro waard is en Ethereum slechts 250 euro, is de koers ETH/XBT 0,071. Met andere cryptocurrencies is het nog erger: Ripple uitgedrukt in Bitcoin (XRP/XBT) is 0,000049 bitcoin waard. Dat betekent niet dat Ripple het slechter doet dan Bitcoin, alleen dat de XRP per eenheid veel 'kleiner' is dan de XBT (net zoals de JPY veel 'kleiner' is dan de GBP, ook al is de economie van Japan groter dan die van het Verenigd Koninkrijk).
Om te beoordelen hoe goed of slecht een cryptovaluta het doet is het daarom altijd zinvol om naar de historische koers te kijken. In 2017 zijn bijna alle cryptomunten enorm in waarde toegenomen. Of dat zo zal blijven is maar de vraag. Het praktisch gebruik van welke cryptomunt dan ook is nog altijd verwaarloosbaar--waar kunt u een kop koffie kopen in litecoins? Als dat zo blijft, dan is het een grote zeepbel. Maar in de tussentijd bewegen de koersen hevig op en neer, en daar kan de korte-termijn-trader veel geld aan verdienen.
De traditionele manier om te handelen in Bitcoin en cryptocurrencies is via een 'cryptocurrency exchange' zoals Coinbase of LakeBTC. U krijgt daarmee de gekochte cryptocurrencies daadwerkelijk in bezit, en kunt deze exporteren naar uw eigen 'wallet'. Daar zitten wel een aantal nadelen aan:
Een alternatief voor het handelen via een cryptocurrency exchange is het handelen in CFD's (contracts for difference) op cryptocurrencies. U krijgt daarmee uw cryptomunten niet zelf in beheer, maar profiteert wel van de prijsveranderingen. Er zijn enkele goede forex brokers die deze mogelijkheid aanbieden. De voordelen om op deze manier te handelen zijn:
In de onderstaande tabel vindt u bij welke brokers u in welke cryptocurrencies kunt handelen:
Broker | Score | Cryptocurrencies | Minimum inleg | Hefboom** | Link |
---|---|---|---|---|---|
9 | Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, NEO, Monero, Stellar, Cardano, Polkadot, AAVE, Dogecoin, EOS, Chainlink, Tron, Tezos, Curve DAO, Maker, Synthetix, Compound, BAT, ZRX, YFI, . | EUR. 100,- | 2x | Klik hier | |
9 | Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar, Cardano, Bitcoin Cash, NEO, EOS, IOTA, Solana, VeChain, Polygon, Polkadot, Axie Infinity, Uniswap, Filecoin, Chainlink. | EUR. 100,- | 2x | Klik hier | |
N.v.t. | Niet beschikbaar in Nederland | EUR. 200,- | 1x (geen) | Klik hier | |
8 | Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash, Stellar, Dash, Bitcoin Gold, MIOTA, NEO, EOS, Chainlink, Uniswap, Dogecoin, Solana, Polygon, Shiba Inu. | EUR. 100,- | 2x | Klik hier |
* Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.
**De hefboom kan veranderen met de beursomstandigheden. De genoemde waarden gelden op het moment van schrijven.
Wij geven nooit handelsinformatie of financieel advies in de reacties onder een artikel.
(Om commentaar te geven op dit artikel moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.)
Heeft u zich nog niet geregistreerd als gebruiker van Forexcoach.nl? Klik hier om u gratis te registreren. Dit kost u slechts één minuut. Als geregistreerde gebruiker heeft u toegang tot alle volledige artikelen op de site.
De handel in vreemde valuta's is inherent risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.
Forex Coach is een informatieve website over het online handelen in forex / currencies / vreemde valuta's. Wij doen ons best om accurate en betrouwbare informatie te geven, maar wij verstrekken geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Alle beslissingen die de bezoeker neemt op basis van de inhoud van deze website zijn voor eigen risico en de verantwoordelijkheid van de bezoeker; noch Forex Coach, noch haar eigenaar(s) en/of medewerker(s) kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten daarvan. Forexcoach.nl is expliciet gericht op Nederlandse volwassenen. De gepresenteerde informatie is niet van toepassing op Belgische particulieren.